Alcohol
Je hebt een alcoholverslaving wanneer je meer alcohol gebruikt dan goed voor je is. Maar waarom raak je verslaafd aan alcohol? Alcohol is (naast tabak) het meest gebruikte genotsmiddel en alcohol maakt dat je je meer ontspannen voelt. Alcohol wekt de eetlust op en je wordt wat makkelijker in de omgang met anderen.Pure alcohol of ethanol is de werkzame stof in bier, wijn, borrels of mixdrankjes. Het is een vrijwel smaakloze, kleurloze stof die giftig is voor ons lichaam. Bij hogere doseringen wordt je zelfbeheersing minder, de functies van al je zintuigen nemen af en je gaat trager reageren. Bij nog hogere alcoholpromillages nemen de geheugenfuncties af, je gaat jezelf overschatten, zelfkritiek verdwijnt, de spierbeheersing wordt minder en sommige mensen worden opgewonden of agressiever. Uiteindelijk kunnen zulke hoge dosissen genuttigd worden dat je in coma raakt of dood gaat.

Schadelijk?
Alcohol moet worden afgebroken door je lever. Het duurt ongeveer anderhalf uur voordat je lever een standaard glas (12cc alcohol) heeft afgebroken. Als je meer drinkt duurt het nog veel langer voordat alle alcohol is afgebroken. Ondertussen stapelt de alcohol zich op en heeft zijn schadelijke invloed op je maag, ndertussen stapelt de alcohol zich op en heeft zijn schadelijke invloed in je lichaam: lcohol. ar, etc. lever, alvleesklier en … je hersencellen. Als je regelmatig 3 tot 4 glazen alcohol per dag drinkt, is het effect op je hersencellen al zichtbaar; je hersenen verschrompelen.
Dit effect op het brein is nog duidelijker bij jongeren. De frontaal kwab (voorste hersenkwab) ontwikkelt zich als laatste. Die kwab staat voor wie je bent, voor je gedrag en hoe je leert. Deze frontaal kwab kan in ontwikkeling achterblijven als je op jonge leeftijd al stevig doordrinkt.

Verslaving
Als je steeds meer alcohol drinkt raak je eraan gewend. Je lichaam heeft steeds meer alcohol nodig om hetzelfde effect te krijgen. Wanneer je stopt met drinken, krijg je afkickverschijnselen zoals trillen, slecht slapen, koorts, misselijkheid, zweten, angst en achterdocht. Dit ziek zijn gaat over als je weer drinkt. Naast deze lichamelijke afhankelijkheid is alcohol ook geestelijk verslavend. Je kunt een allesoverheersende behoefte krijgen naar alcohol. Je denken wordt bepaald door alcohol: je denkt alleen te kunnen functioneren als je alcohol op hebt. Als jij denkt “zonder alcohol is het niet gezellig”, als jij alcohol nodig hebt om je beter te voelen, als je dagelijks alcohol drinkt en steeds meer in je eentje drinkt; dan willen we je waarschuwen: de kans is groot dat je al verslaafd bent. Ook als één van je ouders of grootouders alcoholist is of was, dan heb je een veel grotere kans om ook verslaafd te raken.

Uitweg
Er is een uitweg als jij dat wilt. Als je een grondige hekel hebt aan het feit dat je meer aan alcohol vast zit dan je zou willen. Als iets vanbinnen in je roept “ik zou graag vrij willen zijn”. Er is echt een weg naar vrijheid. Het is nooit te laat om te stoppen. Als je leert drinken uit een andere bron, verdwijnt vanzelf de drang naar alcohol. Het werkt echt! Kijk maar eens naar de levensverhalen op deze website. We willen je graag helpen:

Voor meer informatie of contact klik hier!