Eetverslaving
Eetverslaving wil zeggen dat je meer met eten en je gewicht bezig bent dan jezelf prettig vindt. Het begint al op jonge leeftijd. Als we ter wereld komen is een van onze eerste reflexen de zuigreflex. Als we ons ongemakkelijk voelen, krijgen we een speen of moederborst in onze mond gestopt. Zo “leren” we al op heel jonge leeftijd dat gevoelens van stress en ongenoegen getroost kunnen worden door het gevoel wat opgewekt wordt als we iets in onze mond hebben. En het gaat verder in onze kindertijd. Pijn en teleurstelling worden gesust met koek, snoep en ijs als beloning. Je hersenen zijn er gewend aan geraakt dat voedsel je trooster is en een bepaalde vorm van bevrediging geeft. En voordat je het weet vlucht je in eten als er onrust, spanning of teleurstelling in je leven is met de nodige gevolgen voor je lichaamsgewicht.

Er zijn een aantal vormen van eetverslaving:


Lijners
Het begint onschuldig en vaak in je puberteit. Je kijkt in de spiegel naar jezelf kijkt en ontdekt dat er naar jouw idee een aantal kilo’s te veel aan zitten. Je gaat balen van jezelf en op zoek naar een niet te moeilijk dieet. Een paar kilo proberen er af te lijnen. Maar voordat je het weet wordt je gewicht een obsessie. Elke dag op de weegschaal en langzamerhand durf je niet meer in de spiegel te kijken. Je begint je steeds meer met anderen te vergelijken. Op de T.V. en in de films en glossy magazines kijken de jonge goden met hun perfecte lichamen jou mismuilend aan. Nog meer frustratie over je uiterlijk. Nog meer vreetbuien. Nog harder lijnen. De hele dag maalt het in je hoofd. En je bereikt niet wat je zo graag zou willen. Je bent zelf je onbereikbare droom geworden. Lijnen is en zal onbevredigd blijven. Waarom? Het is omdat dat je iets in eten en lijnen zoekt wat daar niet te vinden is. Maar, er is een uitweg.

Spanningseters
Een spanningseter ben je als je eetbuien krijgt op het moment dat je emotioneel uit balans bent. Bij spanning of teleurstelling grijp je naar chocolade, drop of andere vaak zoete etenswaren. Je hersenen ervaren dit als troost. Soms heb je werkelijk echte vreetbuien. Maar het is pervers. Je bent op zoek naar rust en ontspanning die niet in eten te vinden is en dat weet je ook. Daarom krijg je als je niet oppast nog een grotere hekel aan jezelf en aan je lichaam. Vaak ligt de wortel van de problemen in het feit dat je geen identiteit hebt. ??? Neemt weet wie je bent omdat je als kind onvoldoende geliefd geweest bent. Er geen vader of moeder was die zei “je bent mijn mooie of knappe dochter / zoon. Zolang je niet blij kan zijn over je eigen lichaam en géén innerlijke vrede hebt, zal er niet veel veranderen. Wat alles kan veranderen is liefde. Als je vol bent van liefde verandert de blik op jezelf en op je lichaam. Als je weet aanvaard te zijn door de hemelse Vader en Zijn liefde ervaren hebt, heb je niet langer nodig bevestigd te worden op basis van alleen je uiterlijk.

Externe Eters
‘Zien eten doet eten’ luidt een Nederlands gezegde. Een externe eetverslaafde ben je als je jezelf niet in kunt houden als je eten ziet. Bij zien van voedsel komt er een niet te bedwingen drang in je om het in je mond te stoppen. En heb je eenmaal toegegeven om dat voedsel dat tot je roept in je mond te stoppen dan is het erg moeilijk om dat te stoppen. Zolang je géén voedsel ziet is er weinig aan de hand. Maar o wee als er een schaaltje met ……….. staat!

Boulimie en anorexia nervosa.
Dit zijn ernstige vormen van problemen rondom eten. Veelal zul je al onder behandeling bij een psycholoog, kinderarts of psychiater zijn. De pijn zit vaak diep en problemen zijn complex. Maar, ook voor jou is er een weg naar buiten. We zien dat vaak een combinatie van gebed en gespecialiseerde zorg de beste resultaten geeft.

Uitweg
En er is een uitweg als jij dat wilt. Als je een grondige hekel hebt aan het steeds maar bezig zijn met je gewicht of je vreetbuien, als iets vanbinnen in je roept “ik wil hier vanaf”, dan is er een weg naar vrijheid. Als christenen in Terneuzen die de bevrijdende kracht van Jezus Christus kennen, willen we je helpen om ook zelf deze bevrijdende kracht te leren kennen.

Voor meer informatie of contact klik hier!