Geld- en koopverslaving
Hoe weet je of je vast zit aan geld? Kun je gemakkelijk delen met anderen? Kun je weggeven aan de armen? Verslaafd zijn aan geld en goederen wil zeggen dat je meer met kopen, het hebben van dingen of het verdienen van geld bezig bent dan je weet dat goed voor je is. Iemand zei eens ”geldzucht zit in je hart en niet in je portemonnee”. Het gaat er dus niet om hoeveel je hebt, maar hoe je innerlijke hartsgesteldheid is ten aanzien van geld en goederen. Heb jij je geld of heeft het geld jou in de macht. De bijbel noemt geldzucht zelfs de wortel van alle kwaad.

Status
Ooit in Saint-Tropez rondgekeken? Als je een jacht hebt, mooie merkkleding, een riant huis of een dure auto, dan heb je plots aanzien. Mensen kijken naar je. Je kunt imponeren. Je bent het eerste weg bij het stoplicht etc. Je kunt dus aanzien, aandacht en vrienden kopen. En je voelt je geweldig in die mooie kleren, op die bijzondere scooter of in die glimmende wagen met 300pK onder de motorkap. Als je géén echte vervulling in je leven kent en je gevoelig bent voor aandacht en applaus van de mensen om je heen of van jezelf zoals Narcissus, dan trap je gemakkelijk in de valkuil van het materialisme. In de westerse maatschappij groei je hier eigenlijk mee op. Als baby houden je ouders nog onvoorwaardelijk van je. Maar allengs wordt je je als kind bewust dat liefde steeds meer voorwaardelijk wordt. Prestaties op school en in sport, voldoen aan de eisen die de westerse cultuur aan je stelt, worden steeds meer een voorwaarde om liefde, acceptatie en waardering te ontvangen. En, de prestaties worden uitgekeerd in geld en goederen. Zo kan de god van het geld, de mammon, je in zijn macht gaan krijgen.

Koopverslaving
Koop jij wel eens dingen die je eigenlijk helemaal niet nodig hebt, gewoon om iets te kopen? Vooral vrouwen zijn er vaak dol op: uitgebreid shoppen. Niet omdat je iets echt nodig hebt, maar soms gewoon om jezelf te verwennen als je een zware week hebt gehad of misschien wil je zelfs gewoon geld uitgeven om het uitgeven, maakt niet uit waaraan. De één verzameld kleding, de ander sieraden en een volgende schoenen. Waarom? Maken ze echt gelukkig? Rockefeller gaf vanaf het begin van zijn carrière tenminste 10% van zijn inkomsten weg en wist dat dit hem meer rijkdom en geluk bracht dan alles voor zichzelf te houden.

Uitweg
En er is een uitweg als jij dat wilt. Als je een grondige hekel hebt aan het feit dat je meer aan geld en goederen vast zit als je zou willen. Als iets vanbinnen in je roept “ik zou graag vrijgevig willen zijn. Ik wil niet de hele tijd met dat hebben, hebben, hebben in mijn hoofd rondlopen. Ik wil niet langer koopverslaafd zijn. Dan is er een weg naar vrijheid. Als christenen in Terneuzen die de bevrijdende kracht van Jezus Christus kennen, willen we je helpen om ook zelf deze bevrijdende kracht te leren kennen.

Voor meer informatie of contact klik hier!