Medicijnen
Mensen kunnen verslaafd zijn aan allerlei medicijnen. In Nederland slikken bijvoorbeeld één miljoen mensen antidepressiva. Sommige pijnstillers en opwekkende middelen kunnen ook verslavende eigenschappen hebben. Meestal betreft het middelen die je rustiger maken, zoals slaap- en kalmeringsmiddelen of de zogenaamde benzodiazepines. Deze medicijnen onderdrukken de hersenactiviteit, ze maken je suffer, verslappen de spieren en verdoezelen de verschijnselen van angst. Een slaap- of kalmeringsmiddel lost de oorzaak van het probleem niet op, maar helpt je de klachten van angst en onrust beter te verdragen.

Nadelige gevolgen
Kalmeringsmiddelen hebben nogal wat bijwerkingen. Ze beïnvloeden allemaal het reactievermogen, geven problemen met concentratie en coördinatie. Jaarlijks breken honderden mensen hun heup of andere botten en gebeuren dodelijke ongelukken in het verkeer als gevolg van deze medicijnen. Een ander probleem is de gewenning: Je hebt steeds meer van het middel nodig om hetzelfde effect te krijgen. Bij dagelijks gebruik kan het medicijn zich in je lichaam ophopen en leiden tot vervelende bijwerkingen zoals hoofdpijn, vermoeidheid, duizeligheid of een depressief gevoel. Langdurig gebruik kan het geheugen en het denkvermogen aantasten.

Verslaving
Je hebt een medicijnverslaving wanneer je meer medicijnen gebruikt dan goed voor je is. Verslaafd wil zeggen dat je niet meer zonder het medicijn kunt functioneren. Die verslaving is zowel geestelijk ( je denkt dat je niet meer zonder kunt) en lichamelijk (je lichaam vraagt om het middel en protesteert met afkickverschijnselen als je het middel niet inneemt.)

Vluchten of vechten ?
Vaak worden medicijnen gebruikt als een soort van drug, gebruikt als "redmiddel" om de werkelijkheid te ontvluchten. Helaas is het ontvluchten van de werkelijkheid, door zogenaamde "rustgevende" middelen geen oplossing van het probleem, integendeel ontstaat er vaak een probleem bij, namelijk afhankelijkheid. Je kunt vluchten zoveel als je wilt, maar het oorspronkelijke probleem blijft terug komen. Het lijkt dat rust zich niet zo eenvoudig laat vangen in een tabletje…

We willen je uitdagen de werkelijkheid weer onder ogen te zien. Het leven is echt te boeiend, te mooi om versuft voorbij te laten gaan en zo een hele hoop goede dingen te missen. Probeer eens eerlijk te worden met jezelf: Waarover maak je je bezorgd? Wat vreet er aan je ? Heb je moeite om iemand te vergeven? Ben je tevreden met jezelf? Voel je je wel eens gevangen in een bepaalde relatie? Als er iets is, blijf er dan niet mee zitten, maar bespreek het met een vertrouwd persoon. Je bent ook van harte welkom om contact met ons op te nemen.

Jezus zei: Mijn vrede geef ik jullie, zoals de wereld die niet geven kan. Dit is het enige rustgevende "middel" wat stand houd. Met alleen maar positieve bijwerkingen. Er is een uitweg als jij dat wilt. Als je een grondige hekel hebt aan het feit dat je meer aan pillen vast zit dan je zou willen. Als iets vanbinnen in je roept “ik zou graag vrij willen zijn”. Neem dan contact op.

Voor meer informatie of contact klik hier!