Workaholic
De term workaholic is een samenstelling van work (werk) en alcoholic, wat alcoholverslaafde betekent. Je kunt aan je werk verslaafd zijn net zoals aan alcohol. De drijfveer daarvoor is vaak dat je jezelf wil bewijzen in je werk. Je wil presteren om gezien te worden. Je wil “scoren”, zodat je een beloning, schouderklopje of erkenning krijgt van je omgeving. Ten diepste komt dit voort uit een onzekerheid over wie je werkelijk bent. Je denkt meer aanvaard te worden als je meer presteert. Deze leugen zet je aan om te werken, werken en werken, tot je er bij neervalt.

WaarheidDe waarheid is dat je ware identiteit niet ligt in wat je doet, maar in wie je bent. Je bent bijzonder en uniek, zonder dat je ook maar iets presteert. Je mag er zijn, omdat je bijzonder bent gemaakt. Jouw zwoegen voegt daar niets aan toe. Je leeft niet om te werken, maar mag werken om in je levensonderhoud te voorzien. Het leven is veel meer dan werken: je mag genieten van mooie dingen om je heen, van mensen, van relaties, van God…

Verslaving
Je hebt een werkverslaving wanneer je meer werkt dan goed voor je is. Als je denkt dat je onmisbaar bent op je werk, als je werk mee naar huis neemt, moeite hebt met nee zeggen of delegeren, als je perfectionistisch van aard bent, opofferend, plichtsgetrouw en ambitieus, dan loop je een groot risico om verslaafd te worden aan je werk. De kans is dan groot dat je opgebrand raakt of letterlijk een burnout krijgt. De symptomen van een burnout zijn; moeheid, depressiviteit, verhoogde prikkelbaarheid en verminderde concentratie, vergeetachtigheid, niet meer goed hoofd- van bijzaken kunnen onderscheiden, zwart-wit denken, een toename in het gebruik van koffie en andere stimulerende middelen en een afstandelijker houding naar mensen wat vaak kan leiden tot conflicten.

Uitweg
Als je merkt dat je gezin gaat lijden onder jouw werkverslaving, als je lichamelijk of geestelijk uitgeput raakt, als je snel geïrriteerd en prikkelbaar bent en als je hier echt van af wilt, dan is er goed nieuws voor je; Jezus zei: Komt tot Mij, allen die vermoeid zijn en onder lasten gebukt gaan, dan zal Ik je rust geven. Er is een uitweg als jij dat wilt. Als je een grondige hekel hebt aan het feit dat je meer aan werken vast zit dan je zou willen. Als iets vanbinnen in je roept “ik zou graag vrij willen zijn”. We willen je graag helpen:

Voor meer informatie of contact klik hier!